Oda Valle - drømmen i boks?

Har du lest Leseplaneten, har du fått med deg Oda Valles streker. Oda er en illustratør med mange jern i ilden - nå også i barnebokverdenen (endelig)! Våren 2022 kom Anna og fugleproblemet, skrevet av Kristin Lian Berg og illustrert av Oda. I tillegg jobber hun for tiden sin helt egen tegneserie for barn! Det hørtes såpass spennende ut at vi måtte slå av en prat med henne.

LP: Gratulerer med barnebokdebut og -prosjekt! Kan du fortelle litt om Anna og fugleproblemet ?

OV: Tusen takk ! Anna og fugleproblemet er en fargerik barnebok for de mellom 3 og 6 år. Den handler om rampete dyr, vennskap, trehytter og en dramatisk redningsaksjon. Anna har en kjempesøt katt som heter Lilly. Men Lilly er også veldig glad i fugler. Det liker ikke Anna, så hun prøver å passe på fuglene i hagen så godt hun kan. Her er det mye spennende som skjer!

LP: Ryktet sier at det å lage barnebøker er din drømmejobb. Er drømmen nådd? Hvordan var veien dit? Og gikk det som forventet?

OV: Å illustrere bøker har vært min drøm siden jeg leste barnebøker da jeg var liten. Det har tatt mange år med hardt arbeid, mange opp- og nedturer for å nå drømmen, men endelig fikk jeg muligheten, og det er en milepæl i min karriere. Det er så gøy å lage barnebøker! Det kan være en lang prosess, men helt klart verdt reisen.

LP: Hvordan jobber du? Har du noen faste rutiner eller teknikker du bruker?

OV: Først leser jeg teksten grundig og lager deretter skisser basert på den. Jeg lager skisser med idéer til spennende komposisjoner, og eksperimenterer med ulike teknikker og materialer som jeg liker. Etter hvert ser jeg hva som vil fungere og ikke. Jeg liker å ha med mange farger og kontraster i bildene. Sammen med grafisk designer blir vi enige om hvordan sidene skal bli helt til slutt.

LP: Du lager jo illustrasjoner for voksne målgrupper, også. Hva er annerledes når du tegner for barn?

OV: Her er det viktig å lage tydelige tegninger som barn skjønner, og som de kan kjenne seg igjen i. Ansiktsuttrykket og kroppsspråket på karakterene må være leken og levende. Humor er viktig for å skape spennening og liv i boken. Man har større muligheter til å eksperimentere og leke med uttrykket som illustratør når man lager barnebøker. Barn elsker sterke farger, rare dyr og merkelige former. Illustrasjoner er med på å understreke og forsterke budskapet i teksten på en gøyal måte, og det er det som er drivkraften. Å glede barn og å skape magi!

Ester - hovedpersonen i Oda Valles tegneserieprosjekt for Aschehoug.

LP: Hva er planene dine for framtiden? Har du noen tanker rundt å lage flere barnebøker?

OV: Akkurat nå lager jeg en tegneserie for barn 9-13 år for Aschehoug. Den tar opp utfordringen med det å få en ny familie, sjalusi, og vennskap. Historien handler 10 år gamle Ester. Hun er 10 år og har skilte foreldre. Hun bor mest hos mamma, men en dag skal hennes nye kjæreste og hennes nye bonusbror flytte inn. Det skaper usikkerhet og dramatikk. Ester har ikke lyst på en bonus-bror i det hele tatt! Hun vil at livet skal bli som det var før. Det vil også være med noen morsomme dyr i boken. Vent å se!

Mistenker du Oda for å være glad i dyr? Vel, mistanken stemmer! Her er hun med hunden Lola og katten Lasse. Sistnevnte mistenkelig lik katten i Anna og fugleproblemet, må sies.

Sjekk ut Odas arbeid på nettsiden www.odavalle.com.

Previous
Previous

Ekspert på ekle fakta

Next
Next

Om «Verdens viktigste historie (kanskje)»